VDL Stud in Beers. Onderweg met Wiepke van de Lageweg

In Beers, onder de rook van Leeuwarden, runt de nu 75-jarige Wiepke van de Lageweg met zijn hele gezin hun wereldberoemde paardenstoeterij VDL Stud. Op 28-Jarige leeftijd kocht de toenmalig veeboer en veehandelaar Wiepke van de Lageweg zijn eerste succesvolle paard: Nimmerdor. De start van een wereldwijd en imposant netwerk in de paardensport.

Klik op deze foto voor het volledig interview met Wiepke van de Lageweg.

Op 27-jarige leeftijd kocht veeboer en veehandelaar Wiepke van de Lageweg zijn eerste paard. Na een snel afscheid zag van de Lageweg op de keuring in Vrouwbuurstermolen een ‘hynderke’ en dacht “die wil ik hebben”. Een paard waar van de Lageweg ruim vijf keer de waarde van zijn zojuist met Jannie ingetrokken huis moest neerleggen. Het bleek een gouden greep. De hengst Nimmerdor metselde het fundament van de nu wereldberoemde paardenstal in Beers: VDL Stud.

Waar het allemaal begon.

2020:

In 2020 runt Wiepke van de Lageweg sr. samen met zijn vrouw Jannie, drie zoons en een dochter met 25 medewerkers, een van de modernste paardenstallen in de wereld met meer dan 1000 paarden. Van de Lageweg: “Ik stop met tellen boven de 882, dan zit ik nooit mis”. Deze zijn verdeeld over stallen in Weidum, Deinum en Jorwerd met 350 hectare grond in bezit en gebruik. De hengstenhouderij, fokkerij van sportpaarden en de handelsstal in Beers is toonaangevend in de wereld.

Zijn eerste paarden stal bouwde van de Lageweg van huis uit gezien honderd meter verderop. De kern van alle bedrijvigheid binnen VDL Stud. Een brandschone stoeterij waar op de paden tussen de gebouwen geen strootje te vinden is.

Eerste paardenstal en de kern van het VDL imperium:

Buiten manege:

Achter de stallen bevindt zich een buitenbak van internationale allure. Dagelijks worden daar door professionals de springpaarden getraind. Nog steeds en vaak onder toeziend oog van Lageweg sr.

In de binnen manege hangen vlaggen uit de gehele wereld waarmee de handelsstal uit Beers zaken doet.

Eigen laboratorium:

VDL Stud beschikt over een eigen laboratorium van internationale allure. Op dit moment wordt aan de overkant van de weg een hypermoderne opfokstal gebouwd. Daar huisvesten binnenkort de merries welke met embryo transplantatie bevrucht zijn. Daarnaast voor merries die bevrucht worden door middel van ICSI.

Bij ICSI, dat staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, wordt er voor elke eicel één zaadcel gebruikt.

Het ei wordt uit de (donor)merrie gespoeld en buiten de baarmoeder bevrucht. Het bevruchte ei wordt in een andere (draag)merrie teruggeplaatst.

Hengst Nimmerdor:

De aankoop van de hengst Nimmerdor werd de bouwsteen van een wereldwijd imperium in de paardensport. De in 1972 in Woudsend geboren hengst met inmiddels meer dan 2000 nakomelingen werd in 1999 uitgeroepen tot paard van de eeuw en stierf in 2003 op 31-jarige leeftijd.

Geweerd op de lokale keuringen:

Na een zorgvuldig uitgezochte en aangekochte merriestam, en met een neusje voor het exterieur van gefokte en aangekochte veulens, werd daarna op plaatselijke keuringen een groot aantal kampioenschappen behaald.

Op eigen benen:

Na vier jaar samen opgetrokken te zijn met een collega, kocht van de Lageweg deze uit en ging op eigen voet verder. In de loop der jaren runt Wiepke van de Lageweg sr nu samen met zijn vrouw Jannie, drie zoons en dochter en met 25 medewerkers, een van de modernste paardenstallen in de wereld. Meer dan 1000 paarden zijn verdeeld over de nu zes aangekochte boerderijstallen in Weidum, Deinum en Jorwerd met 350 hectare grond in bezit en in gebruik. De hengstenhouderij, fokkerij van sportpaarden en de handelsstal in Beers is toonaangevend en niet meer weg te denken in de wereld. VDL Stud leverde door de jaren heen een keur aan goedgekeurde dekhengsten en maakte diverse sportieve resultaten mee. Het grootste succes was misschien wel de deelname aan de Olympiade in Atalanta met Jus de Pomme.

Jus de Pomme:

Op eigen benen en kort daarna, zag Van de Lageweg in België zittend op de tribune een vos springen waarbij zijn hart direct sneller begon te kloppen. En wanneer van de Lageweg een paard wil kopen zijn er weinigen die hem kunnen tegenhouden. Ook deze keer. Op stal werd ter plekke met de eigenaar een eigen paard geruild, maar er moest met deze ruil nog wel even 125.000 worden bijgelegd. Het Belgisch paard Jus de Pomme, nu in bezit van VDL Stud, zou later voor Duitsland in 1996 tijdens de Olympische spelen in Atalanta tweemaal goud winnen. Voorwaarde voor Duitse deelname aan de Olympiade was wel dat het paard tijdelijk in Duits bezit moest zijn. Eenmaal raakte de gedreven paardenman Wiepke van de Lageweg daarmee de regie over eigen paarden kwijt. Later bleek dat dan ook desastreuze gevolgen te hebben.

Bij terugkomst uit Atalanta werd Jus de Pomme ziek en belandde in Duitsland in de kliniek. Of daar de juiste behandelingen zijn verricht zal altijd in nevelen zijn gehuld. Nadat er na een eerste diagnose, en de wijze van behandelen geen verbeteringen optrad, en van de Lageweg het oneens was met de wijze van behandeling, werd ten einde raad de hengst daar weggehaald. Een week later overleed Jus de Pomme, een Olympisch kampioen waar eerder een bod van 1.5 miljoen op was uitgebracht. Dit was een groot verlies voor het bedrijf.

Maar de van nature altijd optimistische Wiepke van de Lageweg heeft in zijn druk bestaand leven één filosofie: “Altijd vooruitzien en niet achterom”.  De knop werd nog dezelfde dag omgezet en binnen de kortste tijd veroverde VDL Stud de wereld. Niet alleen op sportief gebied. De fokkerij drukt inmiddels een niet weg te denken stempel over de paardensport over de gehele wereld.

Maar wat nog wel steeds steekt en enigszins blijft hangen bij van de Lageweg is de uitbetaling van het verzekeringsgeld. Jus de Pomme stond tijdelijk op naam van een Duitse eigenaar en was daarmee ook “Olympisch verzekerd”. Wiepke van de Lageweg over de eventuele eigenaar: “Der ben ik nooit achter komen en dat ha ik nooit begrepen. Dat wie onmogelijk en we ha nooit een kwatsje bart.”.

Het werk op de volgende dag is voor de veehandelaar, veeboer en paardenman van de Lageweg belangrijker dan de dag daarvoor. Het handelen in vee heeft de paardenman uit Beers nooit losgelaten.

Corona:

Het heersende COVID-19 virus maakt het reizen voor Wiepke van de Lageweg op dit moment bijna onmogelijk. Daarmee staat de handel in paarden ook op een lager pitje.   Maar de veehandel zit nog steeds in zijn bloed en het leven gaat dan ook gewoon verder.

Nog een speciale herinnering aan de begintijd: Klik op de fiets.

Gepubliceerd door Johan Span

Underweis - Interviews - Sport - Onderweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: